Călătorie în Faremido


Călatorie în Faremido.Capillaria de  Karinthy Frigyes a apărut la Editura Minerva  în 2005 în colecţia : Maestrii anticipatiei clasice




Deschizând cartea , primele pagini te fac să ai impresia că ai mai citit așa ceva, stilul, ritmul povestiri, chiar si evenimentele deși e clar că le citești prima dată  par cunoscute. Parcă citești continuarea Călătorilor lui Guliver d e Jonathan Swift. Și chiar așa este, prefața scrisă de Ioan Hobana  clarifică  povestea acestei cărți și  ne face o prezentare a biografiei autorului maghiar .S-a născut și a trăit la Budapesta. A fost un scriitor satiric de mare succes, a scris romane, poezii, piese de teatru,eseuri. A lucrat la reviste, a tradus din A. A. Milne (Winnie-the-Pooh) și Mark Twain (Tom Sawyer)După ce și-a luat bacalauratul a urmat cursurile la specializările matematică-fizică, litere, chirurgie. Cu toate că nu a absolvit nici o specializare, toată viața a fost interesat de descoperirile în știință.

Primul succes literar l-a avut la vârsta de 15 ani când i-a apărut nuvela Nászutazás a Föld középpontján keresztül(Călătorie de miere prin centrul Pământului), inspirat de Jules Verne. Scriitorul englez Jonathan Swift, considerat marele maestru, i-a influențat mai multe scrieri.

În 1936 a fost operat la creier de către renumitul profesor Herbert Olivecrona (Stockholm), ceea ce i-a inspirat scrierea romanului renumit Călătorie în jurul craniului meu. A murit în 1938.

Una din cele mai interesante teorii ale lui este cea a celor 6 grade de separație.
In 1929, a publicat un volum de povestiri, intitulat "Everything is Different", ce continea si textul "Chains". Acesta facea referire la problemele care vor capta interesul generatiilor viitoare de matematicieni, sociologici si fizicieni in domeniul teoriei retelelor. Astfel, autorul sustinea - fapt demonstrat cu varf si indesat in prezent - ca, in viitor, evolutia tehnologiei va permite extinderea legaturilor de prietenie care vor putea fi realizate si la distante foarte mari. Acesta concluziona, prin intermediul personajelor sale, ca doi indivizi ar putea fi pusi in legatura unul cu celalalt prin cel mult cinci cunostinte. 

Teoria sustine ca, in medie, fiecare individ se afla la circa sase pasi de oricare alta persoana de pe Pamant. Mai exact, apeland la sistemul "un prieten care cunoaste un prieten care are un amic etc.", ai constata ca poti reusi sa faci cunostinta chiar si cu un om aflat in cealalt capat al globului. 
 

 „Calatorie in Faremido. continua peripetiile lui Gulliver, transportandu-l, mai intai, pe o planeta a masinilor inzestrate cu puterea de a transmite idei, senzatii si sentimente.

Călatoria în Capillaria e o călătorie in „imparatia sexului feminin“, o lume subacvatica traind doar pentru bucuria simturilor.

Deci desi avem de a face cu o fictiune poate că acele lumi descrise în carte există undeva.



Comentarii