Planul infinit

Produs publicat in 2010 de Humanitas Fiction
Data aparitiei: Ianuarie 2010
Colectia Seria de autor Isabel Allende
Traducator: Cornelia Radulescu

Scriitoarea chiliana Isabel Allende are    carti, traduse in peste treizeci de limbi, se vand in milioane de exemplare si au devenit bestselleruri pe patru continente.Și eu sunt fascinată de puterea ei de a lucra cu  cuvintele.

La început am fost prea prinsă de povestire ca să percep altceva decât succesiunea evenmentelor. Și totul se întâmplă firesc ca și când ai fi martorul unei vieți care se derulează încetișor în fața ta.  Nu este o poveste cu urmăriri și crime, este o poveste comună , o poveste despre neiubire.

 Gregory Reeves personajul central  fiul   unui predicator care strabate Vestul propovaduind o altă celigie, cea a unui Plan Infinit al Universului călătorind de-a lungul și de-a latul Americii. Cind tatal se imbolnaveste, familia găsește adăpost  in mahalalele hispanice ale Los Angelesului, unde Gregory va crește neglijat de părinți și  traumatizat de mediu.Se va imprieteni cu familia Morales, care ajunge sa fie un fel de familie-surogat pentru el. Carmen, fiica sotilor Morales, devine cea mai buna prietena a sa, o fiinta cu picioarele pe pamint, care il va invata despre iubire si prietenie.


Este respins de mama lui alungat chiar,  atacat de bandele de copii din cartier, violat... Crește, sperând să găsească iubirea, dar atunci când nu ai fost crescut în iubire nu  știi despre ce e vorba și te rătăcești în relații nefericite, făcând alegeri greșite.

Cel mai mult m-a impresionat povestea copiilor lui pe care îi face  cu soțiile pe care crede ca le iubește, copii pe care ii abandonează, condamnându-i la o viață de suferință.
Se realizează material dar la un moment dat tot trecutul de nefericire îl podidește și se cere rezolvat.


Sfârșitul pare unul echilibrat, cu speranță, personajele, el, atât prietena lui cât și sora lui răzbesc cumva și își găsesc rostul în planul infinit, încercând să repare greșelile, atât cât se mai poate.
Suntem atât de mici în imensitatea universului și avem o singură treabă aici, să ne vindecăm, să   nu lăsăm în urma noastră distrugere și nefericire.



Comentarii